Ana içeriğe atla

Makine İmalatı Nasıl Yapılır? Süreç Nasıl İlerliyor?

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte, firmalar yeni ürün tasarımları yapabilmek ve üretebilmek için yeni makinalara ihtiyaç duyuyor. Makine imalatı yapan firmalar, ar-ge ve inovasyon çalışmaları yaparak yeni tasarımlar yapıyor. Makine imalatında kullanılacak her parçanın ayrı ayrı seçilmesi ve ona göre tasarımların yapılması gerekiyor. İmalatta kullanılacak parça türlerine göre satın alma işlem süreçleri ile işlemlere başlanır. Ar-ge çalışmaları ile müşterinin beklentilerine cevap verecek makine tasarımları yapılır ve üretim süreci başlatılır.

kalıp çevirme makinası

Bu yazı ilginizi çekebilir

Makina İmalat Süreçleri Nelerdir?

Yeni üretilecek olan makinenin birçok işlemi yapabilmesi ve yenilenebilir olması gerekir. İmalattan sonra uzun süre kullanılabilmesi ve ihtiyaçları karşılaması önemlidir. Makine imalat süreçleri başarılı yürütüldüğünde sağlayacağı kazanımlar daha fazla olacaktır. İmalat süreçleri şunlardır.

  • Ar-ge çalışmaları,
  • Projelendirme ve analiz,
  • Makinanın tasarımının yapılması,
  • Üretim aşamaları,
  • Kalite kontrol,
  • Test ve teslimat aşaması,

Her işlem süreci adım adım yürütülür ve belirlenen standartları uygun olması sağlanır. İmalat sürecinin başarılı olabilmesi için tüm bilgi teknolojilerini kullanmak ve malzeme türlerine göre hesaplamaların yapılması gerekiyor.

Projelendirme Ve Analiz

Makine imalatlarının tümü bir proje olarak ele alınmalı ve süreçler ona göre belirlenmelidir. Projelendirme yapıldığında, projeye göre satın alma, bütçe belirleme, stok ve üretim takipleri yapılabilir. Projelendirme yapıldıktan sonra imalatta kullanılacak malzemelerin analizleri yapılır. Bu süreç, yeni üretilecek makinenin hangi ihtiyacı karşılayacağını ve kullanım dayanıklılık oranının belirlenmesini sağlayacaktır. İmalat sürecinin en önemli ve ilk aşaması her zaman projelendirme ve analiz işlem süreç aşamasıdır.

Hidrolik presin uygulaması

Makina Tasarımı

Projelendirme ve analiz aşaması tamamlandıktan sonra makine tasarımları yapılmaya başlanır. Makina tasarımı başlı başına ar-ge sürecidir. Tasarım süreci, makinanın kullanım amacına ve kullanım yerine göre farklı çalışmaların yapılmasını sağlar. Makinanın üreteceği ürün ya da işin boyutuna göre tasarımlar özel olarak yapılır ve kullanışlılık oranının yüksek olmasına dikkat edilir. Tasarımlar, üretim odaklı yapılırken aynı zamanda makinanın taşınması ve montaj işlemleri de göz önünde tutularak yapılır.

Üretim Aşamaları

Makine imalatında üretim aşamaları, her bir parça için ayrı ayrı belirlenir. Makine parçalarını üretmek için çeşitli yöntemler kullanılır. Üretim aşamasında talaşlı ya da talaşsız imalat türüne göre aşamalar ve kullanılacak işlemler belirlenir. Talaşlı makine parçaları üretim aşamalarında, tornalama, frezeleme, delik delme, raybalama ve taşlama gibi işlemler yapılır. Makine parçalarının her birisi için farklı işlemler yapıldıktan ve montaj edilebilir hale getirildikten sonra birleştirme aşamasına geçilir. Üretim aşamaları, tasarım ve planlamaya göre yapılır.

Kalite Kontrol Süreçleri

Makine imalat süreçlerinde, imalat tamamlandıktan sonra kalite kontrol süreci başlar. İmalatlar siparişe özel yapıldığı için kalite kontrol süreci tek tek ele alınmalıdır. Bu süreçte yapılanlar şunlardır.

  • Parça onaylarının alınarak üretimin yapılması,
  • Parça uyumsuzlukları varsa tespit edilmesi ve rapor edilmesi,
  • Parça uygunsuzluk belgesi olmadan üretimin devam etmemesi,

Kalite kontrol süreçleri, imalatın hazırlanan plana ve standartlara uygun olmasını sağlar. Makine imalatında önemli bir süreçtir ve kalite kontrolden geçmeyen makine müşteriye teslim edilmez.

alüminyum işleme makinaları

Test Ve Teslimat

Makine imalatı tamamlandıktan ve gerekli kontrollerden geçtikten sonra test üretimleri yapılır. Yapılacak testlerle yeni makinenin beklentiyi karşılayıp karşılamadığı, eksik ya da hatalı işlemler olup olmadığının belirlenmesini sağlar. Test yapıldıktan ve onay verildikten sonra müşteriye teslimat süreci başlar. Teslimat öncesinde, imalatla ilgili kalite kontrol ve test sonuçları müşteriye gösterilir ve gerekli teslimat yapılır. Teslimatlar, makinanın kullanım yerine kurulması, çalıştırılması ve kullanıma hazır teslim edilmesi sürecidir. Teslimat yapılırken makinenin kullanımı ve güvenli bakımı hakkında da bilgi verilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kalıp Çevirme Makinaları Nasıl Çalışır?

Sanayi ve birçok endüstri alanında farklı iş kalıplarının kullanılması işlemlerin aksamadan yapılması adına son derece önemlidir. Kullanılan kalıpların sürekli eleman veya işçilik kullanılarak çevrilmesi işlerde ciddi aksamaların olmasına neden olacağından dolayı   kalıp çevirme makinaları   kullanılması en doğrusu olacaktır. Kalıpların kullanım durumlarına göre çevrilmesi ve istenen şekilde olması adına makinadan destek alınması son derece basit onaylar gerektiren bir işlemdir. Bu sayede işlerde seri olunması ve istenen kalıpların üretim aşamasında çevrilmesi sağlanır. Kullanım amacı son derece faydalı olmasına karşılık her durumda kullanılır olduğunu söylemek yanlış olacaktır. Aksine kalıpların çevrilmesi için uygun sanayi kolunda ve kalıp kullanımında olması gereklidir. Ayarlamalar yapıldıktan sonra kalıpların çevrilmesi için başla ve bitir komutlarını uygulatma prensibine dayanan bir makinedir. MESS iş güvenliğinin yıldızları yarışmasında 2021 yılı kazanları belli oldu. Bu...

Mermer Çevirme Makinaları Nasıl Çalışır?

Mermer kullanım alanı ve yapısı gereği oldukça fazla yerde karşınıza çıkan bir malzemedir. Dokusu, rengi veya dekorasyon işlemlerinde kullanılır olması bazı işlemler için makinelerin kullanılmasına da zemin hazırlar. Taşın doğası gereği ağır olması çevirme, işleme sokma tarzında adımlar için bunu sağlayacak basit düzeyde makinaların olmasını da zorunlu kılar. Mermer Çevirme Makinaları hakkında detaylı bilgiyi bu yazıda bulabilirsiniz. Bundan dolayı  mermer çevirme makinaları  bu konuda en sık kullanılan makinalar arasında kendine yer edinir. Temel düzeyde bir sistematiği olan makinaların basınçla çalışan ve çift yönlü çalışma özelliği olan yapılar olduklarını söylemek yanlış olmayacaktır. Mermerlerin ağır olmaları çevirme işlemlerinde insan veya düzeneği olmayan makine kullanımını imkansız bir hale getirdiğinden bu tarz bir makine olmazsa olmazdır. Bu yazı ilginizi çekebilir.  MESS İş Güvenliğinin Yıldızları Ödüllerinde Makinamız Ödül Aldı Mermer Çevirme Makinası Ne İşe Y...

Makine İmalatında Güvenlik Hakkında Bilmeniz Gerekenler

  Türkiye iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliklerinde makine güvenliği için yönergeler yayınlamıştır.  Ayrıca uluslararası Standart kuruluşları tarafından yönetilen katı standartlar vardır. Bunu akılda tutarak, makinelerinizin çalışır durumda kalması için. Personelinizin yaralanmamasına yardımcı olmak için makina imalatında güvenlik hakkında bilmeniz gerekenler. Makine imalatında güvenlik hakkında bilmeniz gereken 10 unsur: Riskler Standartlar Amaç Kurulum yer Koruma Tabela Eğitim Bakım Revizyonlar 1. Risk Değerlendirmesi Herhangi bir  yeni makineye yatırım yapmadan önce , potansiyel riskleri ve bunların en iyi nasıl yönetilebileceğini belirlemek için bir risk değerlendirme alıştırması yapmalısınız. Bu, ekipmanın amacının ve işlevinin, nasıl ve nerede ve kim tarafından kullanılacağının belirlenmesini içerecektir. Faaliyetinde ve konumunda olası tehlikeleri araştırın. Personelinizi doğal tehlikelerden nasıl koruyacağınızı bilmeniz gerekir. Bunlar, sıcak yüzeyler, keskin kena...